Behoud van talent is het nieuwe recruitment

Het behoud van talenten verdient daarom minstens zoveel aandacht als het aantrekken van nieuwe medewerkers. Concurrenten zijn immers op zoek naar jouw beste mensen.De employee journey


De employee experience is de optelsom van alle ervaringen die een medewerker heeft met een organisatie. Vanaf voordat hij bij de organisatie in dienst treedt tot na zijn vertrek.

Voorbeelden van deze ervaringen zijn een bezoek aan de ‘werken bij’-site, een sollicitatiegesprek, de eerste werkdag, een medewerkersbijeenkomst, het contact met de leidinggevende en een feedback-, waarderings- of een exitgesprek.


Met de employee journey breng je al deze ervaringen, of contactmomenten, tussen een medewerker en de organisatie in kaart. Daarmee krijg je inzicht in de kracht en de valkuilen in de organisatie en ontdek je waar je de employee experience kunt verbeteren.

Voor de perfecte invulling van de employee journey bestaat geen one size fits all. Maar de factoren en belangrijkste contactmomenten die elke organisatie kan beïnvloeden om een goede employee experience te creëren, zijn universeel.Als potentiële medewerkers weten wie je bent en wat je als werkgever te bieden hebt, gaan ze sneller over tot solliciteren. Het is belangrijk dat de belofte aan potentiële medewerkers vanaf het allereerste moment doorklinkt in het contact met de potentiële medewerker. Dat kan onder meer via de ‘werken bij’-site, maar ook via online banners en eigen medewerkers: wat vertellen zij op een verjaardag over werken bij jouw organisatie? De eerste indruk is van groot belang voor de positionering als werkgever.


Schets een aantrekkelijk, maar eerlijk beeld van hoe het is om bij jouw organisatie te werken. Je wil vooral het juiste talent aantrekken: talent dat past bij jouw organisatie, talent met de juiste mindset en attitude, dat een essentiële bijdrage kan leveren aan het behalen van de ambities van jouw organisatie.


De employee journey is eigenlijk nooit af. In een ideale journey houd je ook met vertrokken medewerkers contact. Ook voor de organisatie zelf houdt de journey nooit op. Behoeften van medewerkers veranderen continu, nieuwe generaties komen op de arbeidsmarkt en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn niet bij te benen. Investeren in de employee journey is dan ook iets voor de lange termijn. Alleen dan haal je nu en in de toekomst alles uit de meest waardevolle asset van je bedrijf: je medewerker.


#influencers #marketing

7 keer bekeken